Vi bruger cookies til at sikre, at websitet fungerer efter hensigten og til at indsamle statistik om brugen af det, så vi kan forbedre din oplevelse på sitet.

×

Den sikre guide til optøning af kylling

Der findes mange måder at tø kylling op på. Men når det kommer til hygiejne og kødets kvalitet, er nogle metoder bedre end andre. Her er vores anbefalinger til, hvordan du bedst tør kylling op fra frost.

Langsom optøning i køleskabet er bedst

I et det travle køkken kan det være fristende at tø de frosne kyllingeprodukter hurtigt op på køkkenbordet. Men hvis du tør kylling op ved stuetemperatur, giver du bakterierne mulighed for at sprede sig.

Vi anbefaler i stedet, at du tør kødet op i køleskabet, hvor den lave temperatur giver bakterierne svære arbejdsbetingelser. Den langsomme optøning i køleskabet er samtidig mest nænsomt for kødet, som bedre bevarer sin naturlige saft, smag og tekstur – og i sidste ende giver dig det bedste produkt og resultat.

Optøning af kyllingeprodukter i køleskabet tager typisk 1-2 dage (ca. 5 timer pr. 500 gram). Det er derfor ikke den mest fleksible metode, men heldigvis er vores produkter nemme at tage op løbende, eftersom de er frosset hurtigt ned enkeltvist.

Hurtigere optøning i (koldt) vand

Vi er dog klar over, at køkkenflowet og kapaciteten kan spænde ben for selv de bedste intentioner, og at du nogle gange kan få brug for at tø kyllingeprodukterne op hurtigere, end hvad køleskabet tillader.

I de situationer anbefaler vi, at du tager de produkter, som du skal bruge, og tør dem op i en skål med koldt vand. Her er det vigtigt, at du putter produkterne i en forseglet pose, så vandet ikke ødelægger kødvævet og danner bakterier i kødet.

Med denne metode vil kødet typisk være optøet efter ca. 2-3 timer, dog skal du medregne længere tid ved hele kyllinger. Og så skal du huske at skifte vandet hvert 30 minut, så kødet ikke når en temperatur, som kan få bakterier til at sprede sig. Det er også grunden til, at du ikke skal tø produkterne op i varmt vand, da det igen en åben invitation til bakterierne.

Den lynhurtige nødløsning

Uforudsigelighed er en del af det professionelle køkken, og hvis du fx får bestillinger, du ikke har planlagt efter, er der også et par andre metoder, du kan tage i brug. Disse anser vi dog som nødløsninger, og vi anbefaler klart de to forrige metoder.

Mikroovnen er én mulighed, hvis det skal gå stærkt. Vælger du denne løsning, skal du huske at tilberede kødet straks efter optøning, da mikroovnen sætter gang i tilberedningsprocessen. Vær også opmærksom på, at denne metode kan have negativ effekt på kødets smag og struktur.

En anden mulighed er, at du slet ikke tør produkterne op, men i stedet tilbereder dem direkte fra frost. Det vil tage ca. 50 procent længere tid, end hvis produktet er optøet. Metoden afhænger dog af, hvad du skal bruge produktet til. Det kan fungere fint, hvis kødet skal bruges i retter, som skal tilberedes langsomt, mens det omvendt ikke er anbefalelsesværdigt, hvis produktet skal grilles eller steges.