Vi bruger cookies til at sikre, at websitet fungerer efter hensigten og til at indsamle statistik om brugen af det, så vi kan forbedre din oplevelse på sitet.

×

Opdrættet uden antibiotika – få svar på dine spørgsmål her

Er du i tvivl om, hvad opdrættet uden antibiotika helt præcist betyder? Og kunne du godt bruge en forklaring på, hvorfor antibiotika overhovedet er et problem?

Få svar på de mest stillede spørgsmål fra vores kunder angående vores Raised Without Antibiotics-produkter fra Top Table.

Hvorfor er antibiotika et problem?

Antibiotika er ikke et problem i sig selv. Tværtimod. Antibiotika hjælper med at dræbe sygdomsfremkaldende bakterier, som tidligere slog både mennesker og dyr ihjel.

Problemet opstår, fordi man ved brugen af antibiotika kan risikere at udvikle bakterier, som er resistente overfor antibiotika. Det skyldes, at bakterier naturligt vil forsøge at forsvare sig og ændre gener, når de udsættes for antibiotika. Ved brugen af antibiotika er der med andre ord en risiko for, at du kan blive resistent over for netop det antibiotikum, som kan være livsnødvendigt for at behandle dig.

Hvor stort et problem er antibiotikaresistens?

I Europa mister 25.000 mennesker hvert år livet, fordi de ikke kan behandles som følge af antibiotikaresistente bakterier. Og det er derfor ikke overraskede, at World Health Organization har identificeret antibiotikaresistens som et højt prioriteret folkesundhedsproblem. Løsningen på problemet er at mindske brugen af antibiotika indenfor især sundhedsvæsenet og i husdyrproduktionen. For jo mere antibiotika der anvendes, desto større er risikoen for udvikling af resistens.

Hvordan udvikler man resistens over for antibiotika gennem fødevarer?

Udviklingen af antibiotikaresistens skyldes primært, at der i mange år har været et overforbrug af antibiotika ved behandling af mennesker. Men under særlige omstændigheder kan man risikere, at fødevarer med antibiotikaresistente bakterier overføres til andre bakterier i mave-tarm-kanalen. Derfor er det vigtigt, at også husdyrproduktionen reducerer brugen af antibiotika.

Vidste du, at over 60 % af forbrugerne er bekymrede for brugen af antibiotika og risikoen ved, at det findes i nogle kød- og mejeriprodukter? (Kilde: The Public Health and Safety Organization)

 

Hvad betyder ”opdrættet uden antibiotika”?

Opdrættet uden brug af antibiotika (på engelsk: Raised Without Antibiotics) betyder, at dyrene ikke har fået antibiotika gennem hverken foder, vand eller indsprøjtning. Så når du køber et produkt, der har det officielle Raised Without Antibiotics-mærke, er du automatisk med til at reducere brugen af antibiotika på verdensplan. Og samtidig kan dine kunder finde tryghed i at vide, at den mad, som de spiser, stammer fra dyr, der er opdrættet uden antibiotika.

Vil det sige, at der findes antibiotikaresistente bakterier i alle jeres andre kyllingeprodukter?

Nej, naturligvis ikke. Alle vores producenter stræber efter minimal anvendelse af antibiotika i opdrætning af fuglene. Og flere af producenterne har slet ikke anvendt antibiotika i flere år. Så risikoen er minimal. Det officielle Raised Without Antibiotics-mærket er blot en garanti for, at fuglene er opdrættet uden antibiotika.

Hvis jeg køber jeres Raised Without Antibiotics-produkter, må jeg så bruge det til markedsføring af mine retter?

I vores Top Table-sortiment kan du lige nu få to kyllingeprodukter, som er opdrættet uden antibiotika:

Begge produkter har det officielle Raised Without Antibiotics-certificering, og den må du gerne anvende til markedsføring over for dine gæster. Dog skal du være opmærksom på, at du ikke må markedsføre dine retter, hvis der indgår andre kød- eller mejeriprodukter, som ikke har den officielle certificering.

Hvis du fx serverer vores grillede kyllingeskiver i en sandwich sammen med bacon, må du ikke markedsføre sandwichen som Raised Without Antibiotics. Men du må gerne markedsføre dig med, at sandwichen er lavet med kylling, som er opdrættet uden brug af antibiotika. Dette kan du skrive under det officielle Raised Without Antibiotics-logo og på den måde bruge det som unikt salgsargument over for dine gæster.

Vi håber, det gav svar på dine spørgsmål omkring opdrætning uden antibiotika. Har du flere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os!